…πιστεύεις ότι ο Χριστός είναι ο Θεός, ο Σωτήρας σου;

…πιστεύεις ότι ο Χριστός είναι ο Θεός, ο Σωτήρας σου, ο οποίος άπλωσε τα Πανάγια του χέρια πάνω στο ξύλο του Σταυρού για σένα; Πιστεύεις, ότι το αίμα του Υιού του Θεού μας καθαρίζει από όλες τις αμαρτίες; Εάν ναι, μη αναβάλεις ούτε μια ημέρα, πάρε την απόφαση. Προχώρησε όπως η Οσία Μαρία η Αιγυπτία, προχώρησε προς τον Τίμιο Σταυρό. Μετανόησε, κλάψε, πένθησε. Γονάτισε μπροστά στο πνευματικό πατέρα, εξομολογήσου όλα σου τα αμαρτήματα και τότε βρήκες την θαυματουργή πηγή. Και εάν τα αμαρτήματα σου είναι πολλά, μεγάλα, μη φοβηθείς και μη διστάσεις. Διότι στο ιερό αυτό μυστήριο της εξομολογήσεως, το όποιο έχει την ανεξάντλητη φλέβα εις τον Γολγοθά, θα γίνει το θαύμα. Θα πλυθείς και θα βγεις λουσμένος, καθαρισμένος, λευκός σαν χιόνι, λαμπρός σαν ήλιος, πράος σαν Άγγελος.

Εάν είχαμε ψυχικά μάτια, τότε έξω από την θύρα του εξομολογητηρίου, όπου εξομολογεί τις ψυχές ο ταπεινότερος ιερέας της Ορθοδόξου Εκκλησίας, θα βλέπαμε το θαύμα. Θα βλέπαμε τον Άγγελο της μετανοίας νά περιμένει τον άνθρωπο, πού εξομολογήθηκε ειλικρινώς τις αμαρτίες του και η ψυχή του ακτινοβολεί γύρω του, το φως της Θείας Χάριτος, νά προσκαλεί Αγγέλους και ανθρώπους, και δείχνοντας την μετανοήσασα ψυχή να λέει:
Ελάτε νά θαυμάσετε! Βλέπετε; Αυτή η ψυχή, που εξέρχεται τη στιγμή αυτή από το ιερό εξομολογητήριο, ήταν πριν εισέλθει άσχημη, μαύρη, απαίσια. Και τώρα έγινε ωραία, λευκή, λαμπρή, γιατί πλύθηκε μέσα στη θαυματουργή πηγή της μετανοίας.

~ απόσπασμα από το βιβλίο του † Μητροπολίτου Φλωρίνης Αυγουστίνου Καντιώτου «Φλογέρα Α'» ~