Σύντομες ειδήσεις και σχόλια για τη Μεγάλη Σύνοδο


- H δήθεν συμβιβαστική φράση "ετερόδοξες εκκλησίες" που ζητείται να γίνει αποδεκτή από την Εκκλησία της Ελλάδος, έχει απορριφθεί από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος.
- Πιέσεις για ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου. Παρόλο που δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για το κείμενο για τις Σχέσεις με τους ετεροδόξους η επίσημη ιστοσελίδα της Συνόδου ενημερώνει ότι σήμερα στις 5 το απόγευμα θα γίνει η καταληκτική συνεδρία της Συνόδου (ανοιχτή) όπως προέβλεπε το πρόγραμμα.
- Οι Εκκλησίες της Ελλάδος, της Ρουμανίας, της Σερβίας και της Πολωνίας ζητούν πολλές διορθώσεις του κειμένου για τις σχέσεις με τους ετεροδόξους.
- Η Σερβική Εκκλησία ζήτησε να μην ολοκληρωθεί η Μεγάλη Σύνοδος αλλά να συνεχίσει τις εργασίες της μέχρι την επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων.

- Χωρίς αποτέλεσμα οι συζητήσεις (Παρασκευή απόγευμα) για το κείμενο "Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας με τον λοιπόν χριστιανικόν κόσμον". Η Εκκλησία της Ελλάδος ζητά να μην υπάρχει η λέξη "εκκλησίες" αλλά "ομολογίες". Άλλες Εκκλησίες ζητούν να παραμείνει η αναφορά σε "εκκλησίες" όπως ήταν στο αρχικό κείμενο.

- Το Σάββατο το απόγευμα ολοκληρώνονται οι εργασίες της Μεγάλης Συνόδου.

- Έντονες διεργασίες και πολλοί διάλογοι επισκόπων κατά την επεξεργασία του κειμένου για τις "Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας με τον λοιπόν χριστιανικόν κόσμον".
- Τα τελικά κείμενα της Συνόδου θα δοθούν στη δημοσιότητα μετά το πέρας της Συνόδου.
- Το πρωί της Παρασκευής οι Προκαθήμενοι επεξεργάστηκαν το Μήνυμα της Μεγάλης Συνόδου.
- Πέμπτη 23/6/2016: Ξεκίνησε η επεξεργασία του κειμένου «ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΟΙΠΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΝ ΚΟΣΜΟΝ». Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί αναλυτική επεξεργασία του κειμένου αυτού.

Πατριάρχης Γεωργίας Ηλίας προς Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο:Εκφράζομεν την προσδοκίαν ότι Εσείς θα αποτρέψετε την λήψιν αποφάσεων, αι οποίαι θα σκιάσουν την ενότητα των Ορθοδόξων.

- π. Ιωάννης Χρυσαυγής, Η ομοφωνία ισχύει προφανώς για όσους παρίστανται στη Σύνοδο!

- Το κείμενο για το Γάμο και τα κωλύματα του επεξεργάζονται στη Μεγάλη Σύνοδο (Πέμπτη, 23/6/2016)

- Ολοκληρώθηκε η επεξεργασία και του δευτέρου κειμένου της Μεγάλης Συνόδου περί της Διασποράς.

Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος στην ΕΡΤ: Εγκρίθηκε το πρώτο κείμενο της Μεγάλης Συνόδου (Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΝ ΤΩ ΣΥΓΧΡΟΝΩ ΚΟΣΜΩ) με ανεπαίσθητες μικρές αλλαγές(Δείτε παρακάτω και το σχετικό βίντεο).

Πατριάρχης Ρουμανίας Δανιήλ, Η αυτοκεφαλία δίνει την ελευθερία σε κάθε τοπική Εκκλησία, αλλά η συνοδικότητα διασφαλίζει την ενότητα και την μαρτυρία σε ολόκληρο τον κόσμο.

-Μητροπολίτης Κισάμου Αμφιλόχιος στον Εθνικό Κήρυκα: «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα στο όνομα των οποιωνδήποτε προσωπικών ή άλλων φιλοδοξιών ή σκοπιμοτήτων να θυσιάζει το μέγιστο που είναι η ενότητα και η οικουμενικότητα της Εκκλησίας»
Μητροπολίτης Χριστουπόλεως Μακάριος, Θα υπάρξουν και άλλες Σύνοδοι όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.
Προς τους "παρατηρητάς αδελφών εκκλησιώναπηύθηνε μήνυμα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος
- Οι ομιλίες των Προκαθημένων στην εναρκτήρια συνεδρία της Μεγάλης Συνόδου

-Ομιλία Κύπρου Χρυσοστόμου στην έναρξη της Μεγάλης Συνόδου
- Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος απαντά στην πρόσκληση των Προκαθημένων στην Κρήτη: "Λόγω της από 13ης Ιουνίου περί της μη συμμετοχής εις την Συνέλευσιν ταύτην (ενν. τη Μεγάλη Σύνοδο) ομοφώνου αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας κωλύομαι ίνα έλθω".
- "Απορούμεν διά την πρόσκλησιν υμών", απαντά ο Πατριάρχης Αντιοχείαςστην πρόσκληση των Προκαθημένων να προσέλθει στην Κρήτη.

- Αναβολή της  Συνόδου μέχρι την επίλυση του ζητήματος του Κατάρ και την ύπαρξη ομοφωνίας με τη συμμετοχή όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, ζητά στην Επιστολή του προς τους Προκαθημένους στην Κρήτη, ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης. Η επιστολή έχει ημερομηνία 18/6/2016.

- Στις 5 το απόγευμα, με μία ώρα καθυστέρηση σε σχέση με το πρόγραμμα, θα συνεχισθούν οι εργασίες της Μεγάλης Συνόδου. Στις 4.30 θα προηγηθεί συνάντηση των μελών της Αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

- Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος αναφέρθηκε στα προβλήματα που προκαλεί η αρχή της ομοφωνίας (consensus). Αντί αυτής, είπε, θα ήταν ίσως προτιμότερη η εφαρμογή της αρχής «η ψήφος των πλειόνων κρατείτω».
- Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην ομιλία του ενημέρωσε το σώμα της Συνόδου ότι τα Πατριαρχεία Αντιοχείας και Ρωσίας απάντησαν στην πρόσκληση των Προκαθημένων που βρίσκονται στην Κρήτη αρνητικά. Τα δύο Πατριαρχεία δήλωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν στην Μεγάλη Σύνοδο.
- Καμία απάντηση δεν έδωσαν μέχρι στιγμής στην πρόσκληση των Προκαθημένων της Κρήτης οι Εκκλησίες Βουλγαρίας και Γεωργίας. 
Οι παρατηρητές των Παπικών
στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Μεγάλης Συνόδου